Se prea poate ca prinsi de febra retelelor de socializare care ne influenteaza tot mai mult vietile, sa va intrebati ce este Twitter. Pe limba tuturor cunoscutilor si a cunoscutilor cunoscutilor vostri, se afla cuvantul Facebook. Asadar, un cont pe Twitter nu se arata a fi alegerea pentru care sa optati. Poate datorita faptului ca nu stiti de ce este in stare.

Cu toate acestea, rebeli fiind in privinta acceptarii si tolerarii retelei cu cei mai multi utilizatori, v-ati decis sa va impotriviti trend-ului. Si interesul vi se indreapta catre Twitter Romania si catre eterna intrebare, ce va framanta deja noapte de noapte: ce este Twitter.

Desi aveti senzatia ca stiti deja cu ce ”se mananca” aceasta retea de socializare, ma vad in ipostaza sa va anunt ca nu este nici pe departe confundabila cu Facebook-ul pe care, cu siguranta ca aveti deja macar un cont…si poate chiar un Fan Page.

Cu acest articol ma voi stradui sa va lamuresc ideile in legatura cu ce este Twitter si cum functioneaza. Si daca voi ajunge sa va conving sa ”spargeti gheata” in cercul de prieteni adaugandu-va un cont pe Twitter, poate ca la fel ca in alte tari, ii va creste popularitatea si Twitter-ului din Romania.

Ce este Twitter?

Twitter, cu circa 500 de milioane de utilizatori, dintre care in jur de 200 sunt activi, este cea mai mare patforma de microblogging din lume. Spun ”microblogging” intrucat mesajele sau textele postate sunt super-concentrate, in limita celor 140 de caractere permise.

Aproape la fel de populara ca si ”rivala” ei daca e s-o numim asa, Twitter-ul este inca o retea de socializare ce va permite sa comunicati, sa interactionati, sa legati prietenii cu ceilalti utilizatori si de ce nu, chiar sa va promovati afacerile ori sa generati trafic pe propriul blog. Fara sa fie o ”sosie” a Facebook-ului, Twitter-ul, si cei care au deja un cont pe Twitter pot sa confirme, difera de ”sora” ei mai mare. Afirmand acest lucru, ma refer atat la tipul continutului ce se poate posta, cat si la modul in care functioneaza.

In completarea acestui soi de definitie incropita in urma unui research amanuntit, in timp ce eram in cautarea unor topicuri atractive despre care sa va scriu, as avea de adaugat un element destul de important. Daca e sa ne gandim la accesul si permisiunea de a va crea un cont pe Twitter, totul se face in mod gratuit iar accesul este liber tuturor. Mai trebuie doar sa fiti interesati sa va ”deschideti” orizonturile apeland la un social network care, dupa parerea mea, este ceva mai stilizat, cu toate ca numara mai putini ”fani” printre navigatorii ”universului” online din Romania.

Cum functioneaza Twitter?

Daca avem de-a face cu o intrebare atat de populara in randul internautilor, se subintelege ca Twitter in Romania, este departe de a fi la fel de ”infloritor” ca pe alte meleaguri ce l-au ”adoptat” din prima. In cazul retelelor Facebook ori Pinterest, impactul asupra utilizatorilor il au imaginile si spre deosebire de Twitter, acestea sunt elementele care-si pun amprenta asupra panoramei virtuale.

Ca sa stiti ce este Twitter si cum functioneaza, ma simt ”obligata” sa va pun la curent si cu semnificatia unor semne ciudate, precum ”@” sau ”#”. Rand pe rand, chiar inainte sa va creati un cont pe Twitter, veti descoperi ce este un Tweet, un follower, cum sa interactionati cu ceilalti si inca mult mai multe. Trebuie doar sa parcurgeti alaturi de mine acest articol in care, depasindu-mi atributiile de content writer, am cules pentru voi informatii pretioase.

  • Mai intai un cont pe Twitter

Daca sunteti la inceput de drum prin ”jungla” retelelor de socializare si nu stiti nici ce este Twitter, nici cum puteti deveni ”locuitori” ai acestui univers online, primul pas este sa va inregistrati. O data conectati la pagina oficiala www.twitter.com, trebuie sa va creati un cont, in care aveti de mentionat adresa de mail si username-ul pe care-l preferati.

Pentru a fi mai usor de identificat printre cititorii Twitter din Romania, aveti posibilitatea sa va incarcati o fotografie sau o imagine reprezentativa pe post de avatar. De asemenea, puteti adauga o scurta descriere a voastra, a blogului sau a afacerii pe care doriti sa o promovati si sa inserati chiar un link spre website-ul personal, atunci cand este cazul.

Un cont pe Twitter este cat se poate de util daca intentionati sa lucrati la promovarea brand-ului, intrucat Google indexeaza foarte bine un astfel de profil.

  • Sa ne familiarizam cu Following si Followers

Dupa cum stiti deja, Facebook-ul este structurat sub forma unei retele infinite de prietenii reciproce. Spre deosebire de acesta, daca vine vorba despre contul pe Twitter, conceptul de reciprocitate nu exista. Exista in schimb Followers sau persoane care va urmaresc cu fidelitate postarile, si Following, pe care ii urmariti la randul vostru.

Daca o persoana se decide sa va ”citeasca”, o poate face fara ca voi sa apartineti listei sale de Followers si viceversa. Pe de alta parte, persoanele pe care le urmariti deja si care se afla in lista voastra de Following, cu toate ca nu este obligatoriu, ar putea sa va intoarca favoarea, devenindu-va si ei urmaritori.

Un Follower va avea ”abilitatea” sa vizualizeze fiecare dintre postarile sau Tweet-urile voastre in propriul camp dedicat stirilor. Daca se decide sa distribuie (sa dea Retweet) mesajele voastre si celorlalti din lista, toti urmaritorii sai, la randul lor, vor putea vizualiza pe Home Page-ul conturilor personale, Tweet-urile voastre. Acesta este modul prin care Twitter-ul devine un canal de comunicare ”viral”.

  • Timeline-ul sau cronologia Twitter

Sa presupunem ca intre timp tocmai v-ati deschis un cont pe Twitter si va aflati in Home Page, mai exact in coloana care vi se afiseaza in partea stanga a ferestrei de pe ecranul pc-ului. In Timeline veti putea vizualiza in timp real si in ordine cronologica, fluxul stirilor, a mesajelor si a tuturor postarilor publicate de catre persoanele pe care le urmariti deja.

Daca vreti sa stiti ce este Twitter si care-i sunt ”secretele” de functionare, trebuie sa urmariti si partea a doua a acestui articol. Scopul acestor informatii pe care incerc sa vi le aduc la cunostinta este ca atunci cand va veti decide sa va ”lansati” noul cont pe Twitter, sa nu va ”orbecaiti” printre butoanele barei de instrumente, ci sa stiti exact ce aveti de facut pentru a da buna ziua lumii intregi.